Térkép kalibrálás OziExplorerben

A térkép kalibrálás nem mást jelent, mint hogy egy kép filehoz WGS-84 koordinátákat rendelünk.

Amíg csak egy szkennelt térképet jelenítünk meg a programban, addig csak mint „papír” térképet nézegethetjük, és a hajtogatós térképekhez hasonlóan egy ismert ponthoz képest tudjuk beazonosítani a poziciónkat. Ha már kalibrált térképet jelenítünk meg, a program be tudja azonosítani, hogy a GPS vevő által szolgáltatott koordináták hova is esnek a térképen, és a poziciónkat automatikusan meg tudja jeleníteni számunkra. Ahhoz hogy idáig eljussunk, a következőket kell megtennünk: Nyissuk meg a jpg vagy egyéb más kép filet az OziExplorerrel.


File menü, Load and Calibrate Map Image Válasszuk ki a filet, ezek után automatikusan megjelenik a Kalibráló ablak.

A Setup fül az alap adatokat tartalmazza.
Itt adhatjuk meg, hogy a koordinátákat WGS-84 rendszerben értelmezzük, a vetítési rendszert Latitude/Longitude értékre állítsuk be. A következő fülek a kalibráló pontok adatait tartalmazzák. Válasszuk ki a Point 1 fület. Az Image Coordinates mezőket legyszerübben a térképen egy pont kijelölésével tölthetjük ki. A térképen válasszunk ki egy ismert koordinátájú pontot, ami lehet útkereszteződés, magas pont, vagy akármi, amit viszonylag pontosan meg tudunk határozni.


Jelen pédában a Velencei-tó térképét kalibráltam két útkeresztezödéssel. Az elméletröl röviden: A kalibrálást két ismert ponttal már elvégezhetjük, de ha pontos térképet szeretnénk, igyekezzünk minél több pont koordinátáját kimérni, mert a papírtérkép és maga a szkennelés is okozhat torzulásokat a képen. A két pontos kalibrációnál a program nem végez semmi korrekciót a képen, mivel a két pontból csak a koordináta rendszert tudja ráilleszteni a képre. Ha megadunk egy 3.-ik pontot is, akkor már képes hiba számításra is, és a hiba mértékétől függően torzítja a képet, hogy a megadott pontok illeszkedjenek a koordináta rendszer megadott pontjára. Tapasztalatom szerint egy pontos térkép kalibrációjához 2, 3 pont elegendő, de ezeknek a pontoknak vízszintesen is, és függőlegesen is a lehető legmesszebb kell esniük egymástól. A példában szereplő két pont szándékosan nem elégíti ki ezt a követelményt. A 2.-ik képen a Map Image ablakban láthatjuk a két piros pontot, amik a kalibráló pontokat mutatják. Vegyük észre, hogy vízszintesen viszonylag jól helyezkednek el a pontok, viszont függőlegesen nagyon közel vannak egymáshoz, így a függőleges irány nem lesz pontos. A hibát legegyszerűbben Agárd környékén mérhetjük ki, mert az a terület elég messze esik a pontoktól, így annak lesz a legnagyobb hibája.

A pontok meghatározására alapvetően három módszert használhatunk.

Az első megoldásnál ki kell menni a helyszínre, és be kell mérnünk GPS-sel a pont koordinátáját.

A második megoldásnál válasszunk egy "kalibrált" térképet, (Destinator, Aeromap, Térképcentrum a weben) ahol vektor térképeken megkereshetünk egy jellegzetes pontot, és kérjük le annak koordinátáját.

A harmadik megoldásnál meglévő nyomvonalat (tracklog) használunk, amit rávetítünk a térképre, és megpróbáljuk fedésbe hozni a nyomvonalat a térképen fellelhető utakkal.

Akármelyik megoldást választjuk, a kalibrálás után járjunk végig egy utat a terepen, és ellenőrizzük le, hogy a frissen készített térképünk mennyire felel meg a valóságnak.

A régebbi Cartographia térképek viszonylag nagy hibával rendelkeznek, ezeket érdemes elég sok ponttal ellenőrizni.