"Kalibrálás" CE verzióval

Alapvetően a PDA-n futó OziExplorer nem rendelkezik kalibrációs képességekkel, így csak azt a térképet tudjuk rajta használni, amit előzőleg a PC-n kalibráltunk.

Előfordulhat, hogy a bázisként használt anyag nem ad tökéletes kalibrációt, így a valóságban nem az úton közlekedünk. Apróbb finomításokat elkövethetünk, akát futtában is az erdő közepén a CE verzióval, csak egy kicsit bele kell mélyedni a map file lelkivilágába.

Hívjunk segítségül egy szövegszerkesztőt. Legszívesebben erre a célra a Total Commander beépített szerkesztőjét javaslom, a Pocket Word-t semmi esetre.
Nyissuk meg a map filet a szerkesztővel.

Ehhez hasonló kép kell, hogy fogadjon.
Az első 9 sor, az eredeti képpel és a kalibrációs alapadatokkal kapcsolatos adatokat tartalmazza, ezeket ne bántsuk.
A következő részben találjuk a kalibrációs pontok adatait. Vegyük észre, hogy ez egy táblázat.
A sorokban soronként egy-egy pont adatai találhatóak.

Az első info a pont neve, majd az x, y, koordináta. A koordináta origója a kép bal felső sarka. A következő adat, hogy a pont részt vesz-e ténylegesen a kalibrációban. Emlékezzünk vissza, hogy a PC-s verzió kalibrációs ablakában van egy check box, amivel egy adott pontot kizárhatunk a meghatározásból. A kizárt pont esetén ex, a valós pont esetén in az adat.

Ez után következik az adott x,y koordinátájú pont tényleges Lat/Lon koordinátája. Vigyázzunk fok perc formátumban, de két külön adatként értelmezendő. Az adatok sorban: Szélesség fok, perc, irány, Hosszúság fok, perc, irány.

Ha módosítani akarunk valamit, ezt a 6 adatot kell variálnunk a céljaink elérése érdekében.

Azért érdekességként közlöm a map file utolsó részét is.

30 kalibrációs pont fér el a fileban. A táblázat után kezdődik egy összefoglaló rész, ami a kép egészére vonatkozó információkat szolgáltat a programnak.

Van 4 darab MMPXY adat, ez a térképünk 4 sarkának koordinátája xy rendszerben,
majd 4 darab MMPLL adat következik. Ezek rendre az előbb felsorolt 4 sarok Lat/Lon koordinátája.
Érdekességként mondanám, hogy torzított térképek kínkeserves sok pontos kalibrációja után elég érdekesen alakul ez az utolsó szekció a fileban. Van mikor több perc eltérés található 2 adott oldalon lévő sarok koordinátája között. Ez azt jelenti, hogy az Ozi száméra az a térkép nem függőleges, tehát nem felfelé van Észak.

Az MMPLL adatokat az Ozi az automatikus térkép váltáshoz használja fel. Gondolom mindenki járt már úgy, hogy menet közben leért az egyik térképről, és automatikusan betöltötte a program a következő térképet, amire éppen ráért. Ezt a részt a kalibráció során az Ozi automatikusan magától számolja, így ha nagyban belevariálunk a felső táblázatba, akkor elég rendesen összetudjuk kutyulni a programunkat.

Tapasztalatom szerint pár tized perces hibák utólagos korrekciója, semmi problémát nem okoz a térkép üzemszerű használatában.