GPSGate


A GPSGate program képes egy GPS vevő által a PDA-ba érkező NMEA mondatokat fogadni és több virtuális soros portra továbbítani, így lehetővé teszi, hogy egy időben futassunk több navigációs programot.

Ennek jelentősége például akkor van, ha van egy programunk, amivel navigálni tudunk az adott útvonalon, de szeretnénk a track logot egy másik programban is elmenteni. A mentésnek van egy alternatív megoldása is. A program képes lementeni a GPS vevőtől jövő NMEA mondatokat nyers formátumban, később bármikor visszajátszható a lementett állomány. (1 óra út = 1 MB) Ez az állomány egyébként megegyezik a GPSDash által mentett állománnyal, így a GPSDashban a GPSGate nélkül is visszajátszható, akár 4x-es sebességgel. Az említetteken kívül a programnak van egy szimulációs üzemmódja is, ahol megadhatunk útpontokat, és a lejátszás sebességét. A program futtatásakor a képernyő bal alsó sarkában megtaláljuk az állapot jelző ikont.

Az ikonnak 3 lehetséges színe, és 3 lehetséges betűjele van. A színek a GPS jel állapotára utalnak. A piros a kapcsolat hiányát, a sárga az inaktív kapcsolatot, a zöld az aktív, navigációra kész kapcsolatot jelöli. Az ikonra kattintva a következő lehetőségek közül választhatunk.

A legfelső menűpont alatt a bemeneti jelet választhatjuk ki.

Első megoldásként választhatunk egy valós vagy BT soros portot, ahova a GPS vevőt csatlakoztatjuk. Második lehetőség a lementett NMEA állomány visszajátszása.

Harmadik lehetőség a szimulációs üzemmód.

A Szimulációs üzemmódba tized fok formátumban kell megadnunk a koordináta értékeket. A sebesség érték megadása történhet több mértékegységben, menűből választható. A példában Szfvárról rajzolunk egy „repülő” utat a Balatonig. A képernyő alján választható, hogy mely NMEA mondatokat adja át a szimulátor a kimeneten keresztül a navigációs programunknak. OziExplorer esetén figyeljünk arra, hogy választható a bemeneti mondat, így ha nem jó kimenetet választunk, az Ozi nem fogja tudni feldolgozni a szimulátor jeleit.